بهار کتاب ۳۴| ورود بیضابطه رمانهای خارجی سونامی فرهنگی است
حجت الاسلام علیرضا سبحانینسب مدیر نشرجمال از ناشران حاضر در بخش کودکان سی و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آنا گفت: کودکان دوست دارند کتابی که میخوانند مطالبش کوتاه، اما جذاب باشد، ما هم سعی کردیم مجموعه کتابهایی کار کنیم که تصویرهای جذاب داشته باشد، قالبهایی که بچهها به آنها جذب شوند. الان ما کتابهای دوره مهدویت داریم درباره ولایت، غیبت کبری، صغری، ظهور امام زمان (عج) که به صورت پرسش و پاسخی است، نوجوان سوال میپرسد و خود امام زمان پاسخ میدهد و همه مباحث نیز مستند به روایتهای دست اول هستند و از رنج سنی مهد کودک تا نوجوان را پاسخگو است.
وی اظهار کرد: در نشر جمال سعی کردیم آثاری بنویسیم که صفحه آرایی خوبی داشته باشد و مخاطب زمانی که آن را ورق میزند، لذت ببرد و روی همه بخشهای آن تمرکز کند و پس از آن هم تمایل داشته باشد که مجموعه را ادامه دهد نه اینکه به سراغ موضوع دیگری برود. همانطور که ما نیاز داریم خوراک جسم کودک تأمین شود، فکر و ذهنش هم باید تقویت شود؛ بنابراین کنار خوراکی که برای کودک و نوجوان میخرید، یک کتاب هم بخرید تا بچه از لحاظ فکری، باورها، دانش و معنویتش هم رشد کند.
سبحانینسب درباره آمار سرانه مطالعه نیز توضیح داد: خیلی به برخی آمارها نمیتوان تکیه کرد. اولا مطالعه جنسش فرق میکند، مطالعه اصلا یک مقصد نیست بلکه یک روش و شیوه برای دانش اندوزی، مهارت آموزی و یادگیری است لذا ما گاهی کلیپی میبینیم، مهارتمان افزایش پیدا میکند. یک بازی انجام میدهیم، یک پادکستی میخوانیم یا چیزهای دیگر که همه مهارتمان را زیاد میکند؛ بنابراین به اعتقاد من خود سرانه مطالعه به تنهایی شاخص رشد فرهنگی نیست!
وی دراین باره توضیح داد:الان صنعت آموزش در ایران میلیاردی هزینه دارد و سود میکند، متن محور هم هست هر چند خیلیها روی وب سایتها مطالعه میکنند و اینها جزو سرانه مطالعه به حساب نمیآید، گاهی هم عدهای آموزش ویدئویی میبینند، بنابراین اینها باید جزو سرانه دانش افزایی جامعه به حساب بیاید چرا که خیلی از آنها شاید از کتاب هم موثرتر واثرگذارتر باشند.
حجت الاسلام سبحانی نسب درباره نیازهای محتوایی نوجوانان نیز گفت: متأسفانه ما یک سیاست گذار درستی برای محتوایی که مورد نیاز نوجوان ما است نداریم هر یک از دستگاهها برای خود یک سازی میزنند و ارشاد هم که دیگر هیچ. امسال به نظر من حجم زیادی از تولیدات بودند که از لحاظ شکلی رشد خوبی داشتند، اما به لحاظ محتوایی مخلوط با فرهنگهایی شدند که برای ما ناهماهنگ با فرهنگ اسلامی ایرانی مان است. مثلا همین رمانهای ژاپنی و کرهای که فقط جیب ناشر را پر میکند، ولی بار محتوایی برای فرهنگ ندارد.
وی در پایان گفت: قهرمانهای کرهای و ژاپنی که مغایر فرهنگ ما هستند به خورد باورهای نوجوانان میروند و با سبک زندگی اش عجین میشوند و اینطور میشود که سبک زندگی قدیم خودش که ایرانی اسلامی بوده از بین میرود. یک عده تصور میکنند اگر ما باورود این دست رمانها مخالف هستیم به خاطر بخل و حسادت از سود بردن دیگر همکاران ناشرمان است، خیر اینطور نیست.ورود بیضابطه این گونه آثار یک سونامی برای تغییر فرهنگ و سبک زندگی است که شاید اثراتش را سالها بعد مشاهده کنیم.
انتهای پیام/